جهان در هفت روز پیش رو
نوشته شده توسط : sasurse

دفتر پژوهش و بررسی های خبری خبرگزاری جمهوری اسلامی علاوه بر انتشار روز شمار تاریخ معاصر ایران، گزارشی را با عنوان 'جهان در هفت روز پیش رو' با هدف ارایه گزیده ای از اهم رویدادهای مهم جهانی منتشر می سازد. گزارش حاضر چهل و سومین شماره از این مجموعه است.

علاقمندان می توانند گزارشهای مشابه را در روزهای جمعه هر هفته بر صفحه پژوهش وبسایت ایرنا، پیگیری كنند.

** 23 ژوئن

- قیام تاریخی'ژان كالون'(مصلح معروف مذهبی) در ژنو آغاز شد. وی در سن 25 سالگی به عنوان رهبر هواخواهان آیین پروتستان، فرقه كالونیست را بنیان نهاد و با نگارش كتاب مبانی دین مسیح(ع) قدرت پاپ را انكار كرد.سرانجام ژان كالون در سال 1964 در سن 55 سالگی بر اثر مخالفت با كلیسا به مرگ محكوم و زنده زنده در آتش سوزانیده شد.(1536)

- جنگ 73 روزه انگلیس و اسپانیا، با پیروزی انگلیس پایان یافت و در نتیجه قلعه 'لوییزبورگ' كه متعلق به اسپانیا بود، نصیب این كشور شد. این جنگ با حمله سپاهیان انگلیسی از یازدهم آوریل سال 1745 آغاز شده بود.(1745)

- نخستین جنگ میان نیروهای انگلیسی و هندی موسوم به جنگ'پلاسی' در بنگال(ایالتی درهند) بوقوع پیوست.این جنگ با پیروزی انگلیس و ایجاد زمینه ای برای استعمار و استثمار هند پایان یافت.(1757)

- فرانسه در پی سقوط امپراتوری عثمانی و جانشینی حكومت لاییك و غرب گرای آتاتورك، بندر مهم'اسكندرون'سوریه را به تركیه واگذار كرد. این اقدام سبب تقویت احساسات ضد فرانسوی در سوریه و مبارزه علیه سلطه این كشور شد. بندر اسكندرون پس از جنگ جهانی اول، بر اساس توافقنامه انگلیس و فرانسه، به سوریه تعلق گرفته بود و فرانسه قیومیت آن را به عهده داشت.(1939)

** 24 ژوئن

- حمله بزرگ'ناپلئون بناپارت'(پادشاه فرانسه)به روسیه تزاری آغاز شد. وی در عرض سه ماه، فاصله مرزهای آن روز روسیه با لهستان،تا مسكو را پیمود و در چهاردهم سپتامبر 1812 وارد مسكو شد اما فردای آن روز، سپاه وی با آتش گرفتن شهر توسط سربازان روسی، بدون آذوقه ماند و با فرا رسیدن زمستان سخت و كمبود تداركات و مواد غذایي مجبور به عقب‏نشینی شد. سرانجام سرما و گرسنگی و حملات پی‏درپی نیروهای روسی سبب مرگ صدها هزار نفر از سربازان فرانسه و شكست ناپلئون شد و این امر نقطه آغاز فروپاشی امپراتوری او بود.(1812)

- شهر'كاراكاس'(پایتخت امروزی كشور ونزوئلا در آمریكای لاتین)در طی جنگ‏های آزادی بخش و ضداستعمار اسپانیا، به تصرف'سیمون بولیوار'(قهرمان استقلال‏طلب آمریكای لاتین) درآمد. این جنگ در كمتر از یكسال، با شكست استعمارگران اسپانیایی پایان یافت و پس از آن بولیوار با تشكیل كلمبیای بزرگ(ونزوئلا،كلمبیا،پاناما و اكوادور)به عنوان اولین رییس جمهوری این سرزمین انتخاب شد.(1821)

- 'سادی كارنو'(رییس جمهوری فرانسه) در'لیون'(شهری در فرانسه) بدست یكی از افراد آنارشیست به قتل رسید.(1894)

- با بسته شدن راه های زمینی برلن شرقی به روی سایر متفقین، پل هوایی میان آلمان غربی و منطقه معروف برلن غربی، ایجاد شد. این واقعه به دلیل اختلافات سیاسی میان روسیه و سایر متفقین غربی و عدم اجازه ورود كاروان های متفقین توسط مقامات روسی از برلن شرقی به برلن غربی به وجود آمد.(1948)

** 25 ژوئن

- فرقه مذهبی مسیحی به نام 'كارمل'(فرقه ای كه اعضای آن تارك دنیا هستند و از صومعه خود خارج نمی شوند) توسط برنارد كشیش متعصبی از اهالی'كالابریا ( در جنوب ایتالیا) به وجود آمد. مقر این فرقه بر فراز كوه'كارمل' در فلسطین تعیین شد.علت انتخاب این كوه آن بود كه كارملی ها، پیرو حضرت الیاس بودند و حضرت الیاس روی كوه كارمل زندگی می كرد.(1157)

- فرمانروایی'امیر محمد ادریس السنوسی' بر سرزمین لیبی آغاز و مقدمات استقلال كشور لیبی فراهم شد. او رهبر فرقه سنوسیه بود كه اعضای آن با گرایش صوفی منشانه، سخت گیری در زندگی را با هدف های سیاسی همراه می كردند.(1949)

- جنگ كره شمالی و كره جنوبی با حمایت شوروی و آمریكا آغاز شد. شورای امنیت سازمان ملل متحد به پیشنهاد آمریكا، امكان كمك نیروهای چند دولت عضو آن سازمان را به كره جنوبی تصویب كرد. با ورود آمریكا و متحدانش به این جنگ در سال 1950 نیروهای كمونیست چین به عنوان داوطلب وارد میدان شدند و تمامی خاك كره شمالی را از تصرف این نیروها خارج ساختند این امر سبب عقب نشینی نیروهای آمریكایی و متحدین آنها و در نهایت منجر به عقد قرارداد ترك مخاصمه در 27 ژوئیه سال 1953 شد.(1950)

- روز ملی و استقلال'موزامبیك'(كشوری در شرق آفریقا) از استعمار پرتغال علام شد.(1975)

- روز ملی و استقلال'اسلوونی'(كشوری در منطقه بالكان) از فدراسیون یوگسلاوی اعلام شد. سرزمین اسلووِنی پس از پایان جنگ جهانی اول، ضمیمه فدراسیونی شد كه بعدها یوگسلاوی نام گرفت و صرب‏ها بر آن تسلط یافتند. اما مردم این كشور در همه ‏پرسی دسامبر 1990، خواستاراستقلال از یوگسلاوی شدند.(1991)

- روز استقلال'كرواسی'از فدراسیون یوگسلاوی اعلام شد. مردم كرواسی به دنبال استقلال طلبی كشورشان با حملات نظامی ارتش یوگسلاوی مواجه شدند. اما مقاومت آنان و حمایت دولت‏های غربی، سبب پایان تهاجم یوگسلاوی به این كشور شد.(1991)

- بر اثر انفجار پایگاه نظامی آمریكا در شهر'ظهران'عربستان، ده‏ها نفر كشته و صدها تن دیگر زخمی شدند. این انفجار از طریق مواد منفجره موجود در یك كامیون در نزدیكی این پایگاه به وقوع پیوست و یك ساختمان هشت طبقه‏ متعلق به نیروهای آمریكایي به كلی ویران شد. مخالفان داخلی حكومت آل سعود، مسوولیت این اقدام را، به عنوان اقدامی علیه حضور نامشروع نظامیان آمریكا در منطقه، پذیرفتند.(1996)

** 26 ژوئن

- جنگ'بلگراد'(نام پایتخت كنونی كشور یوگسلاوی) كه میان سپاهیان امپراتوری عثمانی و نیروهای'ماتیاس كورون'(پادشاه كشور هنگری) برای تصرف شهر بلگراد صورت گرفته بود، با شكست عثمانی ها پایان یافت.(1456)

- با ورود اولین نیروهای مسلح ایالات متحده آمریكا به سواحل فرانسه، این كشور رسما علیه متحدین وارد جنگ شد. فرانسه در سال 1916 روابط خود را با آلمان قطع كرده بود.(1917)

- پس از تبادل نظرها و مطالعات نهایی، منشور سازمان ملل متحد در سانفرانسیسكو به تصویب نمایندگان كشورها رسید و مقدمه تشكیل سازمان ملل متحد در اكتبر همان سال به وجود آمد. در جریان مباحثات مربوط به تنظیم اساسنامه سازمان ملل متحد ،قسمت اعظم اختیارات اجرایي سازمان، به شورای امنیت سازمان ارجاع شد كه پنج كشور بزرگ آمریكا، شوروی سابق، انگلیس، فرانسه و چین عضو دائمی آن محسوب می‏شدند. با اصرار و پافشاری شوروی، برای هر یك از پنج عضو دائمی شورای امنیت،حق وتو منظور شد.(1945)

- روز ملی و استقلال'ماداگاسكار'(كشوری در جنوب شرق قاره آفریقا) از استعمار فرانسه اعلام شد.(1960 (

- روز استقلال كشور آفریقایی'سومالی'از استعمار انگلیس اعلام شد.(1960)

- روز بین المللی حمایت از قربانیان شكنجه، توسط مجمع عمومی ملل متحد، به منظور امحای شكنجه، اجرای موثر مفاد كنوانسیون منع شكنجه و دیگر رفتارها و مجازات های غیرانسانی، تحقیر آمیز و خشونت آمیز، اعلام شد.(1997)

- روز جهانی مبارزه با قاچاق و استعمال مواد مخدر، تعیین شد. پس از برگزاری كنفرانس بین المللی مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر از تاریخ 17 تا 26 ژوئن 1987 در شهر وین به منظور ابراز عزم سیاسی ملت‏ها در امر مبارزه با پدیده خانمان‏سوز و شوم مواد مخدر و تصویب سندی در امر كنترل مواد مخدر،از سوی كشورهای شركت كننده و اقدامات بین‏المللی در خصوص مبارزه با قاچاق مواد مخدر این روز خاص نامگذاری و اعلام شد.(1987)

** 27 ژوئن

- جنگ دوم تریاك بین چین و انگلیس پایان یافت. در قرن نوزدهم میلادی، مخالفت امپراتوری چین با سیاست دروازه‏های باز برای بنادر، باعث نارضایتی انگلیس شد و با توقیف محموله تریاك انگلیس در چین در سال 1839،جنگ اول چین و انگلیس به وقوع پیوست كه به شكست چین منجر شد. پس از پایان جنگ اول تریاك، انگلیس علی‏رغم كسب امتیازات فراوان به مصالحه رضایت نداد، از این رو به بهانه توقیف كشتی خود توسط دولت چین با كمك فرانسه ،جنگی را در سال 1856 آغاز كرد كه به جنگ دوم تریاك شهرت یافت. در نهایت پس از چهار سال، نزدیكی قوای مهاجم به پكن( پایتخت چین) سبب تسلیم چین، انعقاد قرارداد صلح ، واگذاری امتیازات دیگر به انگلیس و آزادی مجدد تجارت تریاك شد.(1860)

- روز ملی و استقلال'جیبوتی'(كشوری در شمال شرقی قاره آفریقا) از استعمار فرانسه اعلام شد.(1977)

- رای دیوان بین‏المللی دادگستری، علیه دخالت ‏های آمریكا در نیكاراگوئه(كشوری در آمریكای مركزی) صادر شد. این دیوان با صدور رای نقض اصول بین الملل توسط دولت آمریكا به دلیل كمك های مالی به شورشیان نیكاراگوئه، نسبت به اقدامات دولت ریگان اعتراض كرد و خواهان جبران خسارات وارده بر این كشور شد. دخالت دولت آمریكا در نیكاراگوئه مربوط به دهه‏های نخستین قرن بیستم است كه سبب شكل گیری مبارزات استقلال طلبانه انقلابیون این كشور به رهبری'سزار ساندینو'شد. با پیروزی انقلاب و روی كار آمدن ساندینیست‏ها در این كشور در سال 1979، اقدامات دولت آمریكا علیه حكومت انقلابی آغاز شد و در زمان ریاست جمهوری'ریگان'به اوج رسید. .(1986)

- هنگامی كه'شیخ خلیفه بن حمدآل ثانی' امیر قطر در سوییس به سر می‏برد، پسرش 'شیخ حمد ' ولیعهد این كشور، با استفاده از این فرصت و با بهره ‏گیری از زمینه سازی ‏های قبلی پس از خلع پدرش، قدرت را به دست گرفت و مجلس خانوادگی قطر نیز این انتقال قدرت را تأیید كرد.(1995)

- قرارداد صلح بین'امامعلی رحمانف' رییس جمهوری دولت تاجیكستان و'سید عبدالله نوری رهبر مخالفان اسلام گرای دولت در مسكو به امضا رسید. به موجب این قرارداد 30 در صد از سمت‏های دولتی به مخالفان واگذار شد، نیروهای آنان نیز در ارتش تاجیكستان ادغام شدند و جنگ داخلی پنج ساله در این كشور خاتمه یافت. این جنگ، یك سال پس از استقلال تاجیكستان در سال 1991، بر سر روش اداره كشور میان اسلام گرایان و طرفداران روسیه آغاز شده بود.(1997)

**28 ژوئن

- 'فرانتس فردیناند' ولیعهد اتریش و همسرش، توسط یك دانشجوی صرب در جریان سفر به سارایوو پایتخت بوسنی هرزگووین، ترور شدند كه این امر بهانه ای برای آغاز جنگ جهانی اول شد. به دنبال این حادثه، دولت اتریش با دخالت مستقیم در بازجویي و سایر مراحل پرونده این قتل، دولت صربستان را متهم به شركت در این توطئه كرد و ضمن آمادگی برای یك تهاجم نظامی با ارسال اولتیماتوم شدید به دولت صربستان،به قصد تصرف این كشور و دفع خطر اسلاوهای جنوبی، به این سرزمین حمله كرد. از ماه اوت همان سال، با حمایت آلمان از اتریش و حمله ارتش آلمان به بلژیك، جنگ جهانی اول، به طور رسمی آغاز شد.(1914)

- در پایان جنگ جهانی اول، قرارداد صلح'ورسای' بین متفقین و متحدین در كاخ ورسای ( در حومه پاریس) امضا شد. با شكست آلمان و متحدان آن در جریان جنگ جهانی اول، مقدمات امضای قرارداد پایان جنگ و ترك مخاصمه بین طرف‏های درگیر مهیا و آلمان متعهد شد كه تعداد افراد ارتش را در سقف 100هزار نفر حفظ كند، تسلیحات خود را كاهش دهد و بخشی از اراضی متصرفاتش را به كشورهای پیروز مانند فرانسه و انگلیس واگذار نماید.هم‏چنین مبلغ هنگفتی را به عنوان غرامت پرداخت كند.از دیگر مفاد پیمان تاریخی ورسای، تأسیس جامعه ملل بود كه پس از پایان جنگ جهانی دوم، به صورت سازمان ملل متحد درآمد.(1919)

- پس از سه روز از آغاز جنگ كره توسط كمونیست ها،'سئول'(پایتخت كره جنوبی)به تصرف نیروهای كمونیست كره شمالی درآمد.این جنگ از25 ژوئن همان سال با حمله كمونیست ها آغاز شده بود كه با حمله نیروهای آمریكایی به سئول،آن شهر از تسلط كمونیست ها خارج شد.(1950)

- آمریكا در اقدامی ناگهانی، دو روز پیش از انتقال رسمی قدرت در عراق، قدرت را به دولت انتقالی پس از سقوط رژیم بعث واگذار كرد. اگرچه سقوط صدام حسین مورد استقبال مردم قرار گرفت اما حضور نظامیان بیگانه سبب مخالفت آنان و تشكیل شورای حكومت انتقالی با 25 عضو درعراق شد. این گروه بر سر طرح انتقال قدرت به یك دولت موقت عراقی تا اول ژوئیه 2004 به توافق رسیدند. انتقال ظاهری قدرت با انتخاب نخست‏وزیر و رییس جمهوری صورت گرفت.(2004)

**بیست و نهم ژوئن

- پادشاه سوئد تأسیس بنیاد نوبل را به جهت نحوه تقسیم و اعطاء جوایز نوبل اعلام كرد. 'آلفرد نوبل'(شیمی دان سوئدی و مخترع دینامیت) در وصیت نامه‏ خود، سود ناشی از سرمایه‏گذاری دارایي‏هایش را به افراد و دانشمندان رشته‏های مختلف اختصاص داد. جایزه نوبل به مبلغ یك میلیون دلار، از سال 1905 به فیزیك‏دانان،شیمی‏دانان، پزشكان ونویسندگان برجسته، ادیبان و منادیان صلح در سراسر جهان، برای تقدیر از كارهای انسان دوستانه آنان، اهداء می شود.(1900)

- جنگ دوم بالكان(زمینه ساز آغاز جنگ جهانی اول)، میان بلغارستان و كشورهای اروپایی صربستان، یونان، مونته نگرو، رومانی و عثمانی در بالكان(شبه جزیره ای در جنوب شرق اروپا)آغاز شد. بلغارستان به دلیل یكه تاز بودن در این جنگ و وجود رقبای بسیار، مجبور به ارائه پیشنهاد صلح و انعقاد پیمان صلح بخارست شد. بر اساس این قرارداد، قسمت‏هایی از سرزمین‏های تحت تصرف بلغارستان(سرزمین های عثمانی)به صربستان، رومانی، یونان و مونته‏نگرو واگذار شد.(1913)

- شورای همیاری اقتصادی دوجانبه بلوك شرق موسوم به'كومكون' در پی فروپاشی شوروی و در جریان گردهمایی نمایندگان كشورهای عضو این شورا در بوداپست(پایتخت كشور مجارستان)،انحلال خود را اعلام كرد. این شورا، در سال 1949 با هدف یكپارچه كردن اقتصاد كشورهای بلوك شرق، تحت رهبری شوروی، با عضویت كشورهای لهستان، رومانی، مجارستان، چكسلواكی، بلغارستان، ویتنام، كوبا، مغولستان و شوروی تاسیس شد.(1991)

- 'محمد بوضیاف'،رییس شورای حكومتی الجزایر، پس از شش ماه كه به این سمت انتخاب شد، توسط یكی از محافظین خود در سن 73 سالگی كشته شد. او پس از استعفای'شاذْلی بن جدید' در سال 1992 به ریاست شورای حكومتی رسید و تشكیلات بنیادگرایان اسلامی را كه در انتخابات پارلمانی پیروز شده بودند، منحل كرد و آراء حدود 400 شهر و آبادی را كه اسلام‏گرایان در آنها به پیروزی رسیده بودند، باطل كرد. این امر دامنه اختلافات بین دولت و اسلام‏گرایان را هر چه بیشتر گسترش داد و زد و خوردهای خیابانی را شدت بخشید.(1992)

- استقلال مجمع الجزایر'سیشل'(جزایری واقع در اقیانوس هند)از انگلیس اعلام شد.(1976)

اطلاع**2059**9128**1717**1599





:: برچسب‌ها: اسکاتلند , سبز ,
:: بازدید از این مطلب : 390
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 3 تير 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: